Foresco vindt tweede adem met GLOVIA G2

“Onze doelstelling bestaat erin het bedrijf te professionaliseren”, zegt Jan Ponnet, de CEO van Foresco. “We willen de kwaliteit van de geleverde oplossingen en diensten verhogen, en zo de onderneming verder laten groeien.”

We zullen meer kunnen doen met de huidige middelen. Het inzicht in de voorraad en de optimalisering van de voorraadkosten spelen daarbij een cruciale rol.

Foresco is de Belgische marktleider rond industriële verpakkingen op maat en met de bijhorende dienstverlening. Het gaat om houten kisten en kratten, kartonnen dozen, hout/karton combinaties en vaak ook plastic. Klanten zijn onder meer bedrijven uit de technologische, farmaceutische, automobiel- en staalindustrie. Naast de productie van het verpakkingsmateriaal, zorgt Foresco ook voor het verpakken van de goederen. Dat gebeurt bij Foresco of ter plaatse bij de klant. Verder verzorgt Foresco ook het transport van de goederen.

“Onze doelstelling bestaat erin het bedrijf te professionaliseren”, zegt Jan Ponnet, de CEO van Foresco. “We willen de kwaliteit van de geleverde oplossingen en diensten verhogen, en zo de onderneming verder laten groeien.” De grondige upgrade van de ERP-omgeving past binnen die plannen. ERP is essentieel voor Foresco. De processen van het bedrijf zijn heel complex. Het gaat om een enorme hoeveelheid stukken – meer dan 25.000 verschillende producten – die Foresco op een zo efficiënt mogelijke manier moet gebruiken. Afval van hout, karton en andere materialen gaat immers direct van de bottom line af.
De productie is niet alleen complex, maar ook heel divers. “Voor sommige verpakkingen werken we op voorraad, voor andere op order. De productie gebeurt bovendien in verschillende stappen. Hout verzagen en schaven we in batch, maar de afwerking van de producten vindt daarna per stuk plaats. Alles samen zorgt dat voor een bijzonder complex geheel van bedrijfsprocessen: van aankoop, over planning en productie, tot voorraadbeheer en logistiek.”

Transparantie

Foresco werkt al sinds 2000 met CrescentOne ERP. Om de doelstellingen van het bedrijf optimaal te ondersteunen, besliste Foresco om naar de nieuwe oplossing GLOVIA G2 te migreren. “De laatste grote upgrade was die naar glovia.com v5,”, vertelt Jan Ponnet. “In die tijd is er op de markt veel veranderd. In principe ondersteunt het oude pakket nog altijd alles wat we doen, maar er zijn tegelijk ook een paar bottlenecks.”
Voor de keuze op GLOVIA G2 viel, heeft het bedrijf trouwens ook een aantal andere ERP-pakketten bekeken. Door de opgebouwde ervaring met CrescentOne – en de algemene tevredenheid over die oplossing – bleek een migratie naar GLOVIA G2 de beste optie. Concreet moet GLOVIA G2 transparantie in de bedrijfsprocessen brengen. Naast een efficiëntiere administratie wil Foresco ook meer management informatie uit het ERP-systeem halen.

We zullen meer kunnen doen met de huidige middelen. Het inzicht in de voorraad en de optimalisering van de voorraadkosten spelen daarbij een cruciale rol.

Jan Ponnet, CEO – Foresco

“Om een voorbeeld uit de praktijk te geven: wanneer een klant ons vraagt een bepaald product te verpakken, dan ontwerpen onze ingenieurs daar de best passende oplossing tegen de laagste totale kosten voor. Door met aangepaste specificaties, materialen of ontwerpen te werken, kunnen ze vaak belangrijke besparingen realiseren, zonder dat betrouwbaarheid of veiligheid daarbij in het gedrang komen. Tegelijk willen we op managementniveau een duidelijk zicht hebben op de winstmarges. Dat moet ons toelaten ook de commerciële bedrijfsvoering te optimaliseren.”

Met GLOVIA G2 haalt Foresco alvast meer gebruiksvriendelijkheid in huis. Daar zorgt het nieuwe gebruikersportal voor. Belangrijk is uiteraard dat de nieuwe oplossing ook meer efficiëntie biedt. “Het is de bedoeling dat we met zijn allen beter gaan werken dankzij GLOVIA G2. Alle gebruikers zijn bij de migratie betrokken. We voorzien ook heel wat training doorheen het traject.” Procesoptimalisatie vormt de kern van de migratie. Zo zal GLOVIA G2 de productieplanners van Foresco toelaten efficiënter en nauwkeuriger te werken, telkens volgens eenzelfde vaste procedure.

Ook in de productie verandert er heel wat. Via GLOVIA G2 zal Foresco beter gebruik kunnen maken van de beschikbare voorraad, om zo ook minder afval te produceren. “Er komt een gedetailleerd voorraadbeheer”, legt Ponnet uit. “We gaan niet alleen de dikte en de breedte van het beschikbare hout registreren, maar ook de lengtes.” Door de verbeterde materiaalplanning krijgt de aankoopdienst een beter zicht op de impact van de orders op de voorraden – en dus op de inkoopbehoeften. In functie van die gedetailleerde voorraad maakt Foresco de productieplanning op. Daarnaast is er ook een meer nauwkeurige productieregistratie voorzien, wat de kwaliteit van de nacalculatie moet verhogen. “Dat zal ons meer inzicht verschaffen in de werkelijke productiekosten van een specifieke oplossing, wat op zich dan weer de input vormt voor accurate offertes.”

Prijs, doorlooptijd en service

Foresco wil voldoende tijd nemen om de migratie / implementatie correct uit te voeren. “Het is hoe dan ook een ingrijpend project. We willen absoluut vermijden dat we hier te snel over zouden gaan.” Aan het eind van de rit verwacht Ponnet in de eerste plaats een verlaging van de logistieke kosten. “We zullen meer kunnen doen met de huidige middelen. Het inzicht in de voorraad en de optimalisering van de voorraadkosten – door de betere planning – spelen daarbij een cruciale rol.”

Tegelijk zal GLOVIA G2 ook bijdragen aan een hoger niveau van klantenservice. “Voor heel wat klanten beheren we de buffervoorraad. We hebben behoorlijk wat opslagruimte beschikbaar, al is die natuurlijk niet eindeloos. Door beter te plannen kunnen we de ruimte beter benutten, en zo onze klanten een stuk flexibeler bedienen. Doordat we een beter zicht krijgen op onze processen, zullen we de klanten ook sneller informatie kunnen bezorgen rond onder meer orderstatus en leveringstermijn.” Tot slot moet GLOVIA G2 ook de administratieve kosten van Foresco verlagen.

“In onze sector zijn prijs en snelheid de pijlers voor succes”, besluit Ponnet. “Met GLOVIA G2 zullen we productie en logistiek efficiënter beheren. Zo zullen we onze klanten de best mogelijke combinatie van prijs, doorlooptijd en service kunnen aanbieden. Dat zal ons flink op weg zetten om onze groeidoelstellingen te bereiken.”

  • Request a
    GLOVIA G2 Demo

    See our ERP solutions in action. Request a demo today.

    Learn More